Vi ved godt alle, at træning er sundt for os. At stærkere muskler og en sund blodcirkulation giver bedre velvære og større sundhed på den lange bane. Men lider man af kroniske smerter, kan det være fristende at blive liggende i sengen frem for at tage løbeskoene på. Det skal selvfølgelig ikke gøre ondt at træne, men lever man med kroniske smerter, fx som følge af gigt eller muskelspændinger, kan bevægelse være noget af det bedste, du kan gøre for din krop. Kom godt igang med disse tips.
Tag de rette kosttilskud
Når du træner og pludselig bruger musklerne mere end normalt, kan det godt give ømhed i kroppen. Denne milde smerte er helt naturlig, og sker dels fordi du danner øget mælkesyre, og fordi små mikroskader på musklerne skaber en mindre inflammation i led og muskler. Glucosamin er et sukkerstof, som hæmmer inflammation og har god effekt på smerter fra leddene; ikke kun i forbindelse med almindelig træning, men også ved gigtlidelser, og det kan derfor være gavnligt for dig, der lider af smerter fra gigt eller overbelastede led.
Hørfrø, valnødder og chiafrø er rige på omega-3, som også er medvirkende til at dæmpe inflammation i kroppen, og så har det ovenikøbet en god effekt på forhøjet kolesterol. Så en efter-trænings-smoothie med frugt og en skefuld hørfrø tilfører kroppen de nødvendige kulhydrater og hjælper restitutionen på vej.
Husk pauser og plej din krop
Træningsfri dage er vigtige for restitutionen efter træning, og for dig, der har kroniske smerter, kommer det nok helt naturligt, at overskuddet til træning ikke altid er der. Siger kroppen fra, er det derfor vigtigt, at du ikke slår dig selv i hovedet, men i stedet viser dig selv omsorg og kærlig pleje. Tag et varmt bad, smør dig ind i duftende olier eller check de bedste selvbrunere ud og bring lidt solskin ind i hverdagen med en dejlig sommerglød. Lav evt. lidt blid yoga eller udstrækning, og mærk før og efter, hvordan det påvirker smerterne.
Har du uro og smerter i benene?
Udover den naturlige ømhed efter træning, så kan smerter og uro i benene skyldes mange ting. Nogle har problemer med væskeophobning i benene, andre med uro og smerter som følge af gigt, diabetes eller dårligt blodomløb. Her kan kompression og massage hjælpe med at lindre smerterne. Køb massagestøvler her og hav din egen personlige massør ved hånden til at give lidt mere ro og velvære efter træning – og i hverdagen generelt. Det er i øvrigt ikke kun for smertepatienter, at massage er gavnlig; det hjælper også på restitutionen efter hård træning, og bør derfor indgå som et vigtigt element, hvis du har sat dig et bestemt mål for din træning.