Sociale medier påvirker vores psykiske sundhed

  • af
dourun.dk - Sociale medier påvirker vores psykiske sundhed

I dag bruger mange dansker flere timer på sociale medier, hvor de underholdes af andre menneskers opslag og indhold. Det kan være svært ikke at sammenligne sit liv med andre, når man konstant ser på andres perfekte liv gennem de sociale medier. Det kan være forskelligt, hvordan vi hver især reagere og påvirkes af de sociale mediers indvirkning. Hvis du føler, at de sociale medier påvirker dit liv negativt, så læs med her og få inspiration til at komme ud af den onde cirkel.

En usund sammenligningskultur

Inden internettet banede sin vej frem, brugte mennesker ikke i lige så stor grad tid på at måle eller sammenligne sig med andre. I dag er der tale om en usund sammenligningskultur, hvor vi hele tiden måler vores liv med andres og bruger sammenligningen til at identificere vores egne lykke. Internettet har muliggjort, at et kæmpe antal af bruge på de sociale medieplatforme bliver konfronteret med andres perfekte liv, udseende eller livsstil. Et socialt medie som især er fremtræden i forhold til denne tendens er Instagram, som er kendt for at indeholde et væld af perfekte billeder. De store muligheder for at sammenligne sig med andre påvirker, at vores selvtillid forværres, da man kan føle at man ser forkert ud eller ikke har de rigtige materielle ting i ens liv.

Forskellen på virkelighed og den virtuelle verden

Flere undersøgelser påpeger, at især børn og unge har problemer med at adskille den virtuelle verden og det virkelige liv. Med en opvækst ind i digitaliseringen, kan det være svært at finde frem til, hvordan man skal begå sig på de sociale medier. Mange kender nok godt følelsen af ikke at føle sig god nok, når vi kommer til at sammenligne os selv med andre på sociale medier. På de sociale medier fremstilles i stor grad et perfekt medie billede, hvor der ikke er plads til fejl og mangler. Der ses en større tilbøjelighed til, at vi tror der er noget galt med vores eget liv, når vi kun ser perfekte billede af smukke rejser, dyrt tøj og perfekte øjeblikke. Det er en dårlig eksisterende tendens, som påvirker vi konstant måler vores liv med andres og finder fejl og mangler i vores nuværende eksistens eller udseende. Nogle kan drømme om en hårtransplantation, når de ser andre brugere poste billede af deres perfekte hår eller ønske at tabe sig, når tynde modeller poserer. Der findes kæmpe forskel på den virkelighed og den virtuelle verden, hvor en større modbevægelse begynder at skyde frem og vise deres uperfekte billeder. Det er et opgør mod det perfekte glansbillede, hvor et normalt liv i større grad fremstilles.

Gode råd til at komme ud af den onde cirkel

Livet uden for de sociale medier kan være påvirket i en negativ retning. For at komme de negative tanker til livs, kan man følge en række råd og få ryddet op i de dårlige tanker og vaner. For det først skal man starte med en større oprydningsproces, hvor man fjerner eller sletter de personer, som giver en negative tanker eller påvirker man føler sig mindre værd. Her skal man begynde at rydde op i ens feed, og fjerne de personer, som giver anledning til et negativt tankemønster. For nogle mennesker overtager de sociale medier så stor en del af deres liv, at de er påvirket på et mere omfattende niveau. Det betyder, at de faktisk bliver nødt til at få professionel hjælp til at komme godt ud af dårlige tanker om sig selv. Du kan finde hjælp til en autoriseret psykolog og få en konsultation skriftligt, mundtligt eller over video. Det kan være en god idé at finde roden til de negative tanker og få understreget de parametre, som påvirker ens liv negativt. Med professionel hjælp er det nemmere at navigere udenom de ting, som kan sætte gang i et dårligt tankemønster og sørge for en bedre psyke i forhold til den perfekte kultur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *